Претражи овај блог

уторак, 20. септембар 2011.

ПРВИ САБОР ДУХОВНЕ ПОЕЗИЈЕ



  
     Први Сабор духовне поезије биће одржан 21. септембра у порти Манастира Архангела Михаила у Раковици.
       Уз учешће најугледнијих књижевника, међу којима су Матија Бећковић, Алек Вукадиновић, Слободан Ракитић , Владета Јеротић, Радомир Андрић и други, биће проглашени победници књижевног конкурса и додељене награде за најбоље песме.
Центар за културу и Књижевно друштво Раковице, почетком текуће године, објавили су  позив књижевницима да доставе радове за учешће на Сабору духовне  поезије. На конкурс  је приспело преко пет стотина  радова
  наших писаца из расејања  и Србије. Жири у саставу  –  књижевник мр Милан Ђорђевић, председник,  и чланови  м – протођакон др Радомир Ракић и  књижевник  Предраг Богдановић Ци, одабрао  је три најбоље песме које ће бити награђене златником  Светог Саве, док ће пет песама  добити похвалу. На Сабору ће бити промовисан и Зборник, у којем је,  осим награђених и похваљених песама, заступљено још осамдесет двоје  аутора чије су песме, према одлуци жирија , сврстане у „венац изабраних“. Посебно место у Зборнику заузимају духовне песме најзначајнијих српских песника, који су и гости Сабора.
     Цент
    Манастир у Раковици има посебан духовни, културни и историјски значај у свести српског народа, па је стога природно да се ту одржава Сабор  духовне  поезије.
    Сабор  ће почети у 8.30 часова Светом литургијом, а у 10.30 часова биће одржан помен  патријарсима  Димитрију и  Павлу који су сахрањени у порти Манстира. Свечано отварање  1. Сабора и додела награда отпочеће у 11.00 часова.  Сабор  ће отворити  председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић, а у уметничком делу програма  учествоваће  Дечји хор  “Ђакон Авакум” , драмска уметница Ивана Жигон, појац Љубомир Манасијевић,  и други.
    Након свечаности у порти Манастира, Сабор ће се наставити у Центру за културу  Раковица. У Галерији Центра у 18.30 часова  биће  отворена изложба икона и  слика српских манастира, чији су аутори ликовни уметници из Раковице, а потом ће у  просторијама Центра  бити одржан  Округли сто о духовности , у чијем раду ће учествовати Димитрије Калезић, Радомир Андрић, Предраг Р. Драгић Кијук, Јован Пејчић, Миле Медић  и  Миљурко Вукадиновић.  

Нема коментара: